December 22, 2015

Tips mengurangkan alahan / morning sickness

Mykness??fuhh!nak flash back pun rasa gerun apatah lagi nak melaluinya..ada ibu yang langsung takde morning sickness ni...bestkan?so far mengandungkan the triple A semuanya alahan yang teruk...muntah-muntah sampai lembik...phewww...

sedikit perkongsian di pagi hari..ada beberapa tips or cara untuk mengurangkan rasa alahan muntah-muntah ni...ni daripada pengalaman aku sendiri dan juga nasihat misi & doktor...

TIPS MENGURANGKAN ALAHAN / MORNING SICKNESS
1) Kurangkan makanan berminyak
2) Makan dengan kerap tapi dalam kuantiti yang sedikit
3) Makan kismis 
4) Makan buah masam seperti epal, belimbing ( untuk menggantikan makan jeruk dan asam ) 
5) Banyakkan berehat



masa gie mengandungkan Arsyad dulu kalau nak pergi jalan mesti tak rasa loya & muntah..terus rasa sehat...tapi bila dah on the way balik rumah terus datangnya rasa loya..hahaha...so kalau kes macam gie nie korang kena selalu lah ajak husband pergi jenjalan ye..hihihi..

Ardini pulak...gie suka makan ais...rasa bila makan muntah-muntah mesti kurang...pastu kalau minum air kosong sejuk mesti rasa okey...orang cakap orang mengandung tak elok minum ais..haha..nak buat macam mana, dah itu je cara bole kurangkan alahan gie masa tu..so dalam peti ais memang selalu ada ais..pastu siap buat aiskrim satu Malaysia tu..haaa eskrim buatan sendiri yang kita letak dalam plastik tu..haha..bila rasa macam mual & loya terus makan ais...makan eskrim..hahahaha...

Amani lebih kurang macam Arsyad jugak dia punya morning sickness...nak pergi jenjalan..pastu makan kismis..berbotol abis..orang makan 7 biji je sehari..gie makan macam kacang...siap letak dalam handbag botol kismis..haha...

setiap orang lain rasa alahan tu..jeles tau dengan orang yang takde rasa alahan muntah-muntah ni..haha...macam kakak gie lah..rilex je pregnant...aishhh...

Apapun awal pregnant ni banyakkan rehat ye..sebab baby kecik lagi..tak kuat lagi..untuk yang first pregnant lagi lah..sebab kita tak tau rahim kita macam mana..so banyakkan rehat ye...

My lil princess Ardini 1 yo

2 comments:

  1. cabarang ibu ngandong =)
    tak penah alami lagi hehehe..

    ReplyDelete
  2. Haha...memang cabaran betol lah!hahahah

    ReplyDelete

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



**MuhammaD ArsyaD bin ShahruL AzuanDi**BoRn On 12 Sept 2010**3.09 kG**
**NuR AmaNi binti ShahruL AzuanDi**BorN on 07 Nov 2011**3.11 kG**
_____________________________
[SPECIAL DATE]
** 26 August 1985_sEe tHe woRld..Alhamdulillah..
**30 May 2009_Change ThE StaTus To MrS HaZirah..
**12 Sept 2010_Be A IbU to My KiD..
______________________________
HOME SITEMAP DISCLAIMER