May 17, 2012

KuaH KacanG

Assalamualaikum....
heluuu...nak try tak recipe kuah kacang from my bonda...sangat simple...just agak2 korang aje la nak letak banyak maner...sbb nie pon my 1st time buat n pakat buh je...aritu tanye my mom macam biase la dia jawab....'letak nie sket...nie sket..ni sket.....campak nie..campak tu....'
 tapi tula...air tangan bonda mmg tak der tandingannyer kan?for me la....even nasi goreng biase tu dah rasa sangattt la sedap...tak same ngan kiter buat...huhuhu....

papepon just want to share this recipe wit u ollsss.... =)

(1) blend bawang merah 10biji + bawang putih 2biji + halia + serai 4 batang + cili kering@cili yg dah dikisar lebih kurang 2sudu + jintan manis + jintan putih + serbuk ketumbar

(2) tumis semua bahan yang di blend tadi...

(3) dah didih tu letak santan....terus la letak kacang tanah yang dah diblend + gula melaka + air asam jawa + gula n garam secukup rasa...

kacang tanah jangan buh banyak sangat sbb nanti kuah jadi pekat sangat..mcm yg saye buat..konon nak kasi kacang banyak dalam kuah...dah terlebih pekat tapi rase bole tahan la kan...nama pon 1st trial....hahhaa...
kacang dah siap goreng..nk kena buang kulit..then baru bole blend....

my 1st kuah kacang!!
bole la kan...hahahaaa....try la nanti let me know jadik ke tak....weeehooooo......

3 comments:

  1. jadi lapar terus rgk pic tu..aish!!!

    ReplyDelete
  2. sedapnya kuah kacang tuuu.. takpe2 tak lama lagi nak raya :)

    ReplyDelete
  3. hi..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers



**MuhammaD ArsyaD bin ShahruL AzuanDi**BoRn On 12 Sept 2010**3.09 kG**
**NuR AmaNi binti ShahruL AzuanDi**BorN on 07 Nov 2011**3.11 kG**
_____________________________
[SPECIAL DATE]
** 26 August 1985_sEe tHe woRld..Alhamdulillah..
**30 May 2009_Change ThE StaTus To MrS HaZirah..
**12 Sept 2010_Be A IbU to My KiD..
______________________________
HOME SITEMAP DISCLAIMER